SOUZA, José Antônio Silva2025-03-242019TAVARES, Marijara Serique de Almeida. Contribuição do Resíduo da Produção de Farinha de Mandioca (Manipueira) para o Aumento da Concentração de Nutrientes no Solo. 2019. 75 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Processos) – Universidade Federal do Pará, Instituto de Tecnologia, Belém, 2019.https://rigalileo.itegam.org.br/handle/123456789/820The study evaluates the potential of the liquid residue (manipueira) generated in the production of cassava flour in the community of Cucurunã, Santarém-PA, as a source of nutrients for agriculture. The manipueira was physicochemically characterized, showing high levels of organic matter (BOD and COD), acidic pH, and the presence of cyanide. The results indicate that, with proper treatment, manipueira can be used as an organic fertilizer, contributing to the environmental and agricultural sustainability of the region.pdf.ManipueiraFarinha de mandiocaNutrientes do soloResíduos agrícolasSustentabilidadeContribuição do Resíduo da Produção de Farinha de Mandioca (Manipueira) para o Aumento da Concentração de Nutrientes no SoloDissertaçãoEngenharia de Processos