Jandecy Cabral Leite2025-05-272025FERREIRA, Arthur Joaquim de Araújo; RODRIGUES, Fábio; SILVA, Simone da. Ozonização como processo de desinfecção da água para consumo humano: eficiência e sustentabilidade. Revista Aracê, São José dos Pinhais, v. 7, n. 5, p. 24859-24879, 2025. DOI: https://doi.org/10.56238/arev7n5-226.https://rigalileo.itegam.org.br/handle/123456789/1174Water disinfection is essential to eliminate pathogenic microorganisms and ensure water safety. This study analyzes the effectiveness and sustainability of ozonation as an alternative method to chlorine in the municipality of Itajaí/SC. The aim is to compare the advantages, limitations, and environmental impacts of ozonation versus conventional processes. The research employed a qualitative approach, including literature review, experimentation, and case study. Results indicated high efficiency of ozone in microorganism inactivation and water quality improvement, proving to be a viable and environmentally sustainable alternative.pdf.OzônioDesinfecção da águaSustentabilidadePurificação da águaTratamento de efluentesOzonização como Processo de Desinfecção da Água para Consumo Humano: Eficiência e SustentabilidadeArtigoEngenharia Sanitária