CUNHA, Edinaldo José de Sousa2025-03-072018GONÇALVES, Dimas Melo. Uso de indicadores químicos para detecção de resíduos de agrotóxicos em frutos e hortaliças. 2018. [Número de páginas] f. Dissertação (Mestrado Profissional em Engenharia de Processos) – Programa de Pós-Graduação em Engenharia de Processos, Instituto de Tecnologia, Universidade Federal do Pará, Belém, 2018.https://rigalileo.itegam.org.br/handle/123456789/524The study addresses the chemical analysis of horticultural products to detect pesticide residues. It evaluates the presence of agrochemicals in raw materials of the food industry before the production line, using chemical indicators such as phenolphthalein, methyl red, methyl orange, and bromothymol blue. The research compared traditional methodologies with the proposed new method, demonstrating improvements in raw material quality control.pdf.Produtos químicos agrícolasInstrumentos de mediçãoSegurança alimentarAnálise químicaControle de qualidadeUSO DE INDICADORES QUÍMICOS PARA DETECÇÃO DE RESÍDUOS DE AGROTÓXICOS EM FRUTOS E HORTALIÇASDissertaçãoEngenharia de Processos