SILVA, Simone da2025-05-262025FERREIRA, Arthur Joaquim de Araújo; RODRIGUES, Fábio; SILVA, Simone da. Ozonização como processo de desinfecção da água para consumo humano: eficiência e sustentabilidade. Revista Aracê, São José dos Pinhais, v. 7, n. 5, p. 24859-24879, 2025.https://rigalileo.itegam.org.br/handle/123456789/1159Water disinfection is crucial to eliminate pathogenic microorganisms and improve water quality for human consumption. This study analyzes the efficacy and sustainability of ozonation as a disinfection method, comparing it with conventional processes such as chlorination. Conducted in the municipality of Itajaí/SC, the research demonstrated that ozonation is more efficient in inactivating bacteria, viruses, and protozoa, while also avoiding the generation of toxic byproducts like trihalomethanes. The study also highlighted the technical feasibility and environmental benefits of ozonation, although it acknowledges challenges such as operational costs and energy consumption.pdf.OzônioDesinfecção da águaSustentabilidadePurificação da águaTratamento de efluentesOzonização como processo de desinfecção da água para consumo humano: eficiência e sustentabilidadeArtigoEngenharia Sanitária