QUARESMA, João Nazareno Nonato2025-03-312018SOUZA NETO, Fernando Matos de. Utilização do sistema Cook and Chill na produção de asas de frango fritas visando a redução do tempo no processo produtivo. 2018. 55 f. Dissertação (Mestrado em Engenharia de Processos) – Instituto de Tecnologia, Universidade Federal do Pará, Belém, 2018.https://rigalileo.itegam.org.br/handle/123456789/912This work aims to propose the adoption of the Cook and Chill system in large-scale food production, focusing on minimizing the delivery time of ready-to-eat food, using fried chicken wings as a case study. The system involves pre-preparation of the product, cooling to a safe temperature, vacuum packaging, and storage until regeneration, yielding a product with quality and safety comparable to freshly prepared food. The implementation reduced the preparation time of chicken wings by 40%, optimizing human resources and lowering production costs.pdf.Cook and ChillAsas de frangoOtimização de processosSegurança alimentarRedução de tempoUtilização do sistema Cook and Chill na produção de asas de frango fritas visando a redução do tempo no processo produtivoDissertação de MestradoEngenharia de Alimentos